Giriş Yap / Üye Ol
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Mika Levha Nasıl Delinir?

27-04-2023 12:52
Mika Levha Nasıl Delinir?

Mika levhayı çatlatmadan delmeniz için takip etmeniz gereken birkaç adım var. Mika levha camdan yaklaşık 17 kat daha güçlü ve çok daha dayanıklı olsa da, mika levhalarınızın çatlamasını önlemek için dikkatli olmanız gerekmektedir. Depodan Ucuza tarafından yazılmış bu blogda, mika levhayı nasıl doğru bir şekilde deleceğinizi öğrenmenize yardımcı olacak bir öneri listesi oluşturduk.

Mika Levhanın Özellikleri

Mika levha, ısıya, darbeye ve kırılmaya dayanabilen oldukça güçlü bir termoplastiktir. Plastik statüsüne rağmen, mika levhalar camla karşılaştırılabilir. Mika levha yüksek netliğe sahiptir, bu da mika levhayı pencereler, vitrinler ve sera camları için etkili bir malzeme haline getirir. Mika levha sadece dayanıklı olmakla kalmaz, aynı zamanda renk solmasını önler ve harika bir ısı yalıtımı sağlar. Mika levha çok yönlüdür, bükülebilir, kalıplanabilir, şekillendirilebilir ve delinebilir.

Projeniz mika levhayı delmenizi gerektirebilir. Bu nedenle, bu son derece arzu edilen niteliklere rağmen mikayı delmenin plastiğinizin durumu için bir risk oluşturabileceğini unutmamak çok önemlidir. Mika levhayı delmeden önce doğru ekipmana sahip olmalısınız. 

Yüksek dayanıklılığına ve çok yönlülüğüne rağmen mika levha yanlış delinirse, çatlama oluşabilir. Ucuz aletler de mikanın çatlamasına neden olabilir, bu nedenle işe girişmeden önce iyi ekipmanlara yatırım yapmak çok önemlidir. Ayrıca, yepyeni ve keskin matkap uçları mika levhanıza zarar verebilir ve bu da çatlamasına neden olabilir. Mika levhayı deldiğinizde, mikanızın girdiği kadar net ve kaliteli çıkmasını sağlamak için çok dikkatli olmalısınız.

Hangi Araçları Kullanmalıyım?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, sıfır matkap uçları istemeden geri dönüşü olmayan hasarlara nereden olabileceğinden mika levhaları delmek için uygun olmayabilir. Bu sebeple, biraz aşınmış bir HSS matkap ucu kullanmanızı öneririz.

HSS Matkap Ucu: HSS, yüksek hızlı çeliğin kısaltmasıdır. HSS matkap uçlarını mika levhayı delmek için ideal bir seçim yapan özellikler, metal, ahşap ve mika gibi daha sert malzemeler için uygun olmaları ve hızlı çalışmadan kaynaklanan ısıya dayanabilmeleridir. HSS matkap uçları, sıradan karbür matkap uçlarından üstündür ve etkili bir şekilde çalışamayacak kadar aşınmadan önce en az 150 delik ve maksimum 450 delik boyunca dayanabilir.

Mengeneler: Mikayı delmek için kullanabileceğiniz en önemli ekipman parçalarından biri mengenedir. Kelepçeler, levhayı yerinde sabitlemeye yardımcı olur, böylece siz delme sırasında hareket etmez ve mika levhada çatlamaya neden olmaz. Ek olarak mengeneler, delme sırasında üretilen ısı ve matkap uçlarının hızından dolayı oluşabilecek eğrilmeyi ve dönmeyi önleyebilir. Mika levhanızı yerine sıkıştırarak çok daha temiz bir ürün elde edebilirsiniz.

Maskeleme Bandı: Maskeleme banı, mikayı delerken dişlerin yüzeylerine zarar vermesini önleyecek ekstra bir bariyer sağlamaya yardımcı olacaktır.

Güvenlik Gözlükleri: Mika levhayı delerken güvenlik her zaman önemlidir, gözlerinizi korumazsınız toz gözlerinize ciddi şekilde zarar verebilir. Bu nedenle güvenlik gözlüğü takmak çok önemlidir.

Mika Levhalar Nasıl Delinir?

Önerilen tüm ekipmana sahip olduğunuzda, mika levhayı delmeye başlayabilirsiniz. En iyi sonuçları elde etmek için aşağıda birkaç ipucu derledik:

  • Mikayı kalınlığına göre delin: Tüm mika levhalar, kalınlıklardan bağımsız olarak delinebilir ancak yukarıda belirttiğimiz gibi, sondaj deliğinizle mika levhanızın kenarı arasında bırakmanız gereken mesafeye dikkat etmeniz, çatlama ve ayrılma olasılığını büyük ölçüde azaltacaktır.
  • Matkabınızında düşük hız ayarı kullanın: Mikayı yüksek hızda delerseniz, eğilme ve çatlama gibi hata yapma riskinizi arttırırsınız. Matkap ucu daha yavaş döndüğünde, tepki vermek için daha fazla zamanınız olur ve mükemmel delme şansınız artar. Mika levhayı delmek için önerilen işlem çok basittir. Tek yapmanız gereken, hafifçe aşınmış matkap ucunuzu alçaltmak ve matkabı yüzeye itmek için hafifçe bastırmak gerekir. matkap malzemenin içinden geçmelidir ve batmazsa daha yüksek bir ayar gerekir. Gereksiz bir dirence neden olmamak için matkabı delikten çıkarırken dönmeye devam etmesine izin vermelisiniz. 

  • Bu makale, konu hakkında genel bilgiler sunmakta ve temel bir rehber niteliği taşımaktadır. Her özel durum veya ihtiyaç için, alanında uzman bir kişiye danışılması önerilmektedir. Makalede yer alan ürün/ürünlerin özellikleri markalara göre değişkenlik göstermektedir.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.