Giriş Yap / Üye Ol
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Polikarbonat vs Pleksi Levha

09-08-2022 18:15
Polikarbonat vs Pleksi Levha
Pleksi levha'nın artıları şunlardır: Pleksi, polikarbonata kıyasla daha parlak, su berraklığında bir görünüme sahiptir. Pleksi genellikle polikarbonattan daha ucuzdur ancak farklı kaplama ve kalite seçenekleri her malzemenin fiyatını değiştirebilir. Polikarbonat ile karşılaştırıldığında, pleksi tipik olarak çizilmeye karşı daha dayanıklıdır ancak darbeye daha az dayanıklıdır. Pleksi camdan yaklaşık 10 kat daha fazla darbeye dayanıklı, polikarbonat ise cama kıyasla 250 kat daha fazla darbeye dayanıklıdır. Pleksi ayrıca doğası gereği UV ışınlarına dayanıklıdır, bu da onu dış mekan uygulamaları için iyi bir seçenek haline getirir. Pleksi için opaktan, şeffaf ve yarı saydam renklere kadar çok çeşitli tasarım seçenekleri sunan birçok renk seçeneği mevcuttur. Kesilmiş pleksi kenarlar ayrıca mekanik cilalama veya alevle cilalama ile iyi cilalanır.

Pleksinin dezavantajları, polikarbonattan daha sert ve daha kolay çatlamasıdır. Estetiğin önemli olduğu yüksek trafikli alanlarda kullanıldığında göz önünde bulundurulması gereken talaşlanma olasılığı daha yüksektir.

Polikarbonat: Artıları ve Eksileri

Polikarbonatın artıları arasında "neredeyse kırılmaz" olmasıdır. Polikarbonat, camdan 250 kat daha fazla darbeye dayanıklıdır ve darbenin önemli olduğu uygulamalar için genellikle en iyi seçimdir. Polikarbonat, pleksi levhadan daha az serttir yani delindiğinde çatlamaz ve ısıtılmadan soğuk bükülebilir. Asitlere ve benzin gibi kimyasallara karşı oldukça dayanıklıdır. Bazı endüstrilerde gerekli olan düşük bir yanıcılık seviyesine sahiptir. Polikarbonat ayrıca çeşitli renk ve kalınlıklarda mevcuttur.

Polikarbonatın dezavantajları, çizilmesinin daha kolay olması ve küçük çiziklerin cilalanamamasıdır. Polikarbonat genellikle pleksiglastan daha pahalıdır. 

Polikarbonat ve Pleksiglas Ne Zaman Kullanılır?

Polikarbonat ve pleksi, bazıları benzer ve bazıları çok farklı olan çeşitli uygulamalarda kullanıma uygundur. Pleksi (Akrilik), çok net, hafif malzeme gerektiğinde veya belirli bir boyut ve şekil gerektiğinde, görünürlüğü etkilemeden kolayca oluşturulduğu için tercih edilir. Mukavemet ve darbeye dayanıklılık gerektiğinde veya malzemenin yüksek ısıya maruz kalabileceği durumlarda polikarbonat tercih edilir. Her malzemede, çizilme direnci veya UV direnci gibi normalde eksik olabilecek özellikleri geliştirmek için özel kaliteler mevcuttur.

Popüler Polikarbonat kullanımları:
  • Kurşuna dayanıklı "cam" pencereler ve kapılar
  • Çeşitli araçlarda ön camlar ve operatör koruması
  • Koruyucu spor kıyafetlerinde şeffaf vizörler
  • Makine korumaları
  • Isı veya kimyasalların bulunduğu endüstriyel ortamlarda koruyucu muhafazalar
 
Popüler Pleksi kullanımları:
  • Perakende vitrinler
  • Aydınlatma armatürleri ve difüzyon panelleri
  • Broşürler veya basılı materyaller için şeffaf raflar ve tutucular
  • İç ve dış mekan tabelaları
  • Kendin Yap projeleri
  • Aşırı UV ışınlarına maruz kalan çatı pencereleri veya dış pencereler
    Bu makale, konu hakkında genel bilgiler sunmakta ve temel bir rehber niteliği taşımaktadır. Her özel durum veya ihtiyaç için, alanında uzman bir kişiye danışılması önerilmektedir. Makalede yer alan ürün/ürünlerin özellikleri markalara göre değişkenlik göstermektedir.
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.