Giriş Yap / Üye Ol
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Dökme Akrilik Nedir?

04-03-2024 13:12
Dökme Akrilik Nedir?

Sıvı akrilik veya PMMA (polimetil metakrilat), bir kalıp oluşturan iki cam levha arasına döküldüğünde döküm akrilik oluşur. Contalar, her bir tabakanın kalınlığını belirleyen cam levhaları ayırır. Kalıplar daha sonra, monomerlerin polimerler üretmek için birleştiği kimyasal reaksiyon olan polimerizasyona izin vermek için sıcak suya daldırılır. Levhalar daha sonra sertleşmek için bir otoklava (esas olarak dev bir buhar fırını) yerleştirilir. Soğuduktan sonra optik netlik ve kalite açısından incelenirler.

Dökme Akrilik Nasıl Yapılır?

Akrilik, hafif, şeffaf bir plastik üreten bir katalizör ile bir monomer arasındaki kimyasal reaksiyondan yapılan sentetik bir plastiktir. Akrilik, camdan 10 kat daha fazla kırılmaya karşı dayanıklıdır ve camdan daha fazla optik berraklığa sahiptir. Akrilik aynı zamanda güneş ışınlarına karşı da dayanıklıdır. Dökme akrilik en yüksek kalite olmak üzere çeşitli akrilik levha türleri mevcuttur. Sıvı malzemeler bir cam kalıba dökülür ve burada sertleşerek sağlam bir tabaka haline gelir. Ekstrüzyon ise sıvıyı benzer bir levha üretmek için bir ekstrüder ve silindirlerden iter. Döküm yöntemi, güçlü, sağlam ve düzgün bir plastik levha üretir.

dökme akrilik zar uygulaması

Dökme Akrilik Kullanım Alanları

- Tabelalar
- Yapı ve inşaat
- Kurşuna dayanıklı pencereler
- Üretim
- İnşaat
- Fuarlar ve Sergi Alanları
- Ticari, Kurumsal ve Konut Seraları

Dökme Akriliğin Avantajları

Dökme akrilik diğer akrilik çeşitlerine kıyasla çözücülere karşı daha dirençlidir ve bu onu sert kimyasalların bulunduğu zorlu ortamlar için ideal bir seçim haline getirir. Bu akrilik türü aynı zamanda bir miktar daha termal olarak kararlıdır, bu da onu yüksek sıcaklıktaki uygulamalar için uygun kılar. Döküm işlemi sayesinde dökme akrilik alternatifleri, ekstrüde akrilikten daha kalın olabilir. Sonuç olarak, dökme akrilik, kurşuna dayanıklılık ve güvenlik gibi darbeye dayanıklı uygulamalar için tercih edilen malzemedir. Herhangi bir akrilik çeşidinin en iyi optik netliğine sahiptir ve çeşitli renklerde mevcuttur. Dökme akrilik levha üretildiğinden (bir kerede çok sayıda levha ekstrüde edilmediğinden) alıcılar çok daha düşük minimum sipariş miktarlarıyla özel siparişler verebilirler. Malzemenin sağlamlığı sayesinde, levhaya zarar vermeden işlenebilir ve lazerle kesilebilir.

Dökme Akriliğin Dezavantajları

Dökme akrilik, herhangi bir plastik malzeme gibi bazı dezavantajlara sahiptir. Masraf en önemli dezavantajdır. Çekme akrilik gibi diğer ilgili ürünlerden daha pahalıdır. Gelişmiş güç ve dayanıklılık gerektiğinde, ancak bu en iyi seçenektir.

Çekme Akrilik

Çekme akrilik, akrilik maddenin bir şekil içerisinden sürekli geçirilmesi ve bu esnada kimyasal bir reaksiyonun oluşmasıyla üretilir. Sonuç olarak, çekme akrilik heterojen yapıdadır ve özellikleri çekim yönüne göre değişir. Akrilik levhalar için buna çekme yönü diyoruz. Dökme akrilik ve çekme akrilik, kendilerine özgü avantajları ve dezavantajları olan iki farklı malzeme olsalar da çekme akriliğin de dikkate alınması gereken birtakım avantajları vardır. Bunlardan ilki fiyattır. Çekme yöntemi daha hızlı ve döküme göre daha kolay olduğundan, çekme akrilik levhaların toplam maliyetini düşürür. Eğer maliyet sizin için önemli bir faktörse, bu sizin için uygun akrilik levha türü olabilir. Çekme akrilik de dökme akrilik gibi camdan daha net fakat çok daha hafif bir optik berraklığa sahip üstün optik özelliklere sahiptir. Şeffaflığı sayesinde çekme akrilik hemen hemen her uygulamada camın yerini rahatlıkla alabilir ve cama kıyasla çok daha fazla darbeye dayanıklıdır. Ayrıca yüksek elektrik akımı ve UV radyasyonuna karşı da dayanıklıdır. Çekme akriliğin erime noktası, dökme akriliğe göre daha düşüktür. Bu onu ısıyla şekillendirilebilir hale getirir ve daha iyi bir son ürün elde etmenize yardımcı olabilir. Çekme akrilik levha, döküm akriliğe göre daha kolay şekil alması sebebiyle daha rahat bükülür ve kalıplanır, böylece onu istediğiniz şekle daha kolay sokabilirsiniz. Ayrıca yapıştırma ve alevle parlatma konusunda da iyidir. Küçük yüzey çiziklerinin zımparalanabilmesi veya silinebilmesi sayesinde, son ürününüz daha dayanıklı olacaktır.

dökme akrilik uygulaması

Dökme Akrilik Özellikleri

Lazer Kesim: Çekme akrilik lazerle kesilirken parçanın bir tarafında çapak oluşacaktır. Dökme akrilik üzerinde ise neredeyse hiç çapak olmaz. Ekstrüzyon yönüne bağlı olarak, çekme akrilik parçaların kenarları biraz farklı görünebilir.

Kimyasal Direnç: Dökme akrilik bazı çözücülere karşı daha dirençlidir.

Isıyla Bükme ve Şekillendirme: Akrilik ekstrüzyon konumu nedeniyle, çekme akrilik bir levha, ekstrüzyona göre bükülme yönüne bağlı olarak farklı tepki verebilir. Döküm akrilikte böyle bir durum söz konusu değildir. Dökme renkli akriliğin rengi, ısıyla şekillendirme veya bükme için ısıtıldığında değişebilir. Şeffaf yüzeyler matlaşabilir, mat yüzeyler ise şeffaflaşabilir. Ayrıca renk tonu da kayabilir. Dökme akriliği bükmek ve şekillendirmek daha zordur.

Renkler: Dökme akrilik, çeşitli renk ve kalınlıklarda gelir. Çekme akrilik için renk seçimi biraz daha sınırlıdır. Bir müşteri belirli bir renk isterse, bu neredeyse her zaman dökme akrilik olacaktır.

Çizilmeye Karşı Dayanıklılık: Çekme akrilik, dökme akrilikten daha az çizilmeye karşı dayanıklıdır.

Gerilim: Çekme akriliğin çekme mukavemeti daha yüksektir.

Kalınlık Toleransı: Dökme akrilik levhalar daha geniş bir kalınlık aralığında üretilir. 3 mm'lik bir dökme akrilik levha %15 oranında değişiklik gösterebilirken, çekme levhalar sadece %5 değişim gösterir. Çekme levhaların tolerans aralığında daha az farklılık gösterdiği de görülmektedir. Tasarımcılar, sıklıkla dökme akrilik levhaların yüksek toleranslarına şaşırırlar ve bu da inşaatlarda sayısız hataya yol açar.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.