Giriş Yap / Üye Ol
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Petg Nedir?

25-03-2021 16:07
Petg Nedir?

Yaygın olarak PETG veya PET-G olarak bilinen polietilen tereftalat glikol, kimyasallarla önemli temasa direnebilen, dayanıklı olan ve üretim sürecinde herhangi bir şekilde oluşumuna uyum sağlayacak kaliteye sahip termoplastik polyesterdir. Polietilen tereftalat glikol, düşük sıcaklıklarda ısı kullanılarak kolaylıkla vakumlanabilir, hava ile basınçlandırılabilir ve bükülebilir.

Bu nedenlerden dolayı, polietilen tereftalat glikol, hem son tüketiciler hem de ticari hedefler için ürünler yapmak için popüler bir seçim olarak konumunu koruyabilir. Polietilen tereftalat glikol uygulamaları ayrıca 3 boyutlu baskı ve ısı kullanımıyla veya kalıplara sıcak hava üfleyerek ürün oluşturma dahil olmak üzere çeşitli üretim tekniklerini içerir.

Polietilen tereftalat glikol (PETG) ayrıca yönlendirme, bükme ve kalıpla kesme gibi endüstriyel imalat yöntemlerini de destekler.

PETG’nin Kullanım Alanları

Polietilen tereftalat glikol, kimyasallara dirençli olması ve kolay ısıyla şekillendirilmesi gibi özelliklerinden dolayı çok sayıda yol ve uygulamada rahatlıkla kullanılabilir.

Perakende Sektöründe Uygulama

Polietilen tereftalat glikolün bir dizi canlı renkte üretilmesi kolay olduğundan ve çeşitli şekillerde oluşturulabildiğinden, perakende sektörü için güvenilir ve en çok tercih edilen bir seçenektir.

Polietilen tereftalat glikolün süpermarketlerde, teşhir merkezlerinde, alışveriş merkezlerinde ve sergilerde satış noktası standları olarak kullanılmasından, göz alıcı ve çekici etiketler ve tabela yapımında benzersiz konseptlerin bazılarını gerçeğe dönüştürmeye kadar, polietilen tereftalat glikolün perakendede sunabileceği çok şey var.

Ve baskının ek avantajı ile, polietilen tereftalat glikolün sunduğu özelleştirme çözümleri dikkat çekicidir ve benzerlerinden farklı olma potansiyeline sahiptir.

Gıdalarda Derencelendirilebilir Ürünler Yapımında Uygulama

Polietilen tereftalat glikol (PETG) uygulamasının gerçek ve pratik bir fayda sağladığı en yaygın alanlardan biri gıda paketleme endüstrisidir.

Polietilen tereftalat glikol, FDA uyumlu tek kullanımlık ve çok kullanımlık gıda saklama kapları ile yemeklik yağ ve içme suyu satmak için kullanılan şişelerin yapımında büyük ölçüde kullanılmaktadır.

Tıp ve İlaç Sektöründe Uygulama

Günümüzde tıp, sağlık hizmetleri ve eczacılık dünyası, bir dizi amaca hizmet etmek için büyük ölçüde polietilen tereftalat glikol (PETG) kullanımına bağlıdır.

Tıbbi ve farmasötik ekipmanı paketlemek için polietilen tereftalat glikol (PETG) kullanmanın yanı sıra, tıbbi implantlar yapmak için de mükemmel bir seçim malzemesidir. Bunun dışında polietilen tereftalat glikol, sert bileşimsel yapısı nedeniyle ciddi tıbbi sterilizasyon yöntemlerine de dayanabilir.

3D Baskıda Uygulama

Polietilen tereftalat glikol (PETG) de 3D baskı ile çalışanlar arasında en çok tercih edilen seçimdir.

Herhangi bir alanda ürün numuneleri ve yeni buluşların prototiplerini yapmak için ucuz ve nispeten daha ucuz bir çözüm olarak 3D baskıyı kullanmaya yönelen tüketicilerin sayısındaki artışla birlikte, polietilen tereftalat glikol filamentler büyük ilgi görüyor.

Petg Baskı

Bir 3D yazıcıda doğru ayarları kullanarak, polietilen tereftalat glikol filamentler kolayca yazdırılabilir ve sonraki her katman mükemmel yapışma sağlar. Polietilen tereftalat glikol filamentlerin baskıda kullanılması, tüm baskı sürecini de kokusuz hale getirir.

ABS ve PLA gibi diğer malzemelere göre daha az büzülme oranına sahip olma özelliğinden dolayı, daha büyük baskı görevleri 3D yazıcılarla kolayca gerçekleştirilebilir.

Polietilen tereftalat glikol filamentler kullanılarak 3D yazıcılarda basılan nesneler, aynı zamanda yüksek sıcaklıklara dayanma eğilimindedir, yüksek basınç etkisine dayanabilir ve gıda açısından da güvenlidir. Tüm bunlar, polietilen tereftalat glikolün yüksek mukavemet seviyelerine ve kimyasallara karşı yüksek dirence sahip olmasından dolayı mümkündür.

Elektrikli Ekipmanlarda Uygulama

Polietilen tereftalat glikol reçinesi ayrıca birçok elektrikli cihaz ve ekipmanda bir yalıtkan olarak yaygın olarak kullanılmaktadır.

PETG Kullanmanın Avantajları ve Dezavantajları

Polietilen tereftalat glikol (PETG) reçinesi, diğer plastik formları gibi birçok avantaj ve dezavantaj içeren termoplastik polimerdir. Burada, aşağıdaki listede yer alan önemli olanlardan birkaçını kısaca açıklamaya çalıştık.

Polietilen Tereftalat Glikol (PETG) Kullanmanın Avantajları

· Farklı plastik türleri, doğrudan ateşe maruz kaldıklarında farklı sıcaklıklarda yanıcı hale gelse de, polietilen tereftalat glikol reçinesi, yanmaz hale getirmek için özel işlem görmüş kaliteye sahiptir.
· Polietilen tereftalat glikol reçinesi, istenmeyen kristalleşmeyi önlemek için tasarlanabilir.
· Polietilen tereftalat glikol, onu genellikle ısıtma sırasında ortaya çıkan herhangi bir buharlama veya gölgeleme etkisinden kurtarmak için yapılabilir.
· Polietilen tereftalat glikol reçineden yapılan ürünler mükemmel netlik ve görünürlük sunar.
· Polietilen tereftalat glikol reçinesi %100 geri dönüştürülebilir.
· Polietilen tereftalat glikol reçineden yapılan ürünlerin tadı veya kokusu yoktur.
· Polietilen tereftalat glikol reçinesi çözücülere direnebilir, bu da herhangi bir kimyasalla temasa geçme ihtimalinin daha düşük olduğu anlamına gelir.
· Polietilen tereftalat glikol reçine ayrıca ısıya dayanıklıdır.
· Polietilen tereftalat glikol reçinesi mekanik olarak güçlü hale getirilebilir.
· Polietilen tereftalat glikol reçinesinden yapılan ürünler aynı zamanda şok etkisine ve basınca da dayanabilir.
· 3D baskıda kullanılan polietilen tereftalat glikol (PETG) filamentler, basılan nesneye pürüzsüz yüzeyler verir.
· Polietilen tereftalat glikol filamentler çok esnektir.
· Polietilen tereftalat glikol filamentler kullanan 3D yazıcılarda basılan nesnelerin, baskı işlemi sırasında veya sonrasında daha az bükülme veya deforme olma şansı vardır.
· Polietilen tereftalat glikol reçine filamentleri, mevcut diğer filament türlerinden daha pahalı değildir.

Polietilen Tereftalat Glikol (PETG) Kullanmanın Dezavantajları

·Polietilen tereftalat glikol reçinesi hiçbir tür otoklav işleminde kullanılamaz.

·Polietilen tereftalat glikol reçineden yapılan ürünler daha yumuşak yüzeylere sahiptir, bu nedenle kolayca çizilme olasılıkları daha yüksektir.

·Polietilen tereftalat glikol reçine ürünleri ultraviyole ışıktan kaynaklanan hasarlara dayanamaz.

·3D baskı için, polietilen tereftalat glikol reçine 245° kadar yüksek sıcaklıklar gerektirir.

·Polietilen tereftalat glikol reçinenin çekilme ve yapışkanlık sorunları olabilir.

·Polietilen tereftalat glikol reçinelerinin 3D yazdırma işlemi sırasında yüksek sıcaklıklar gerektirmesi nedeniyle, pirinçten yapılmış 3D yazıcı modülleri, polietilen tereftalat glikol reçineleri kullanarak yazdırılırken hasar görebilir.

·Herhangi bir nesneyi yazdırmak için bir 3D yazıcı kullanmanız durumunda, amacınız keskin detaylara sahip olmak ve hassas bir şekilde son ürün yapmaksa, o zaman polietilen tereftalat glikol filamentleri kullanmak sizin durumunuz için kesinlikle uygun bir seçenek değildir.

Polietilen Tereftalat Glikol (PETG) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Polietilen tereftalat glikol reçinesi, özellikleri ve geniş uygulama yelpazesi hakkında hala daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, size yardımcı olabileceğini düşündüğümüz bazı temel ve sık sorulan soruların cevaplarını bir listede derledik.

1.Polietilen Tereftalat Glikol (PETG) Ne Kadar Esnektir?

Nesnelerin 3D baskısı için kullanılan ABS ve PLA gibi en yaygın kullanılan diğer plastik filament malzemelerle karşılaştırıldığında, polietilen tereftalat glikol reçine filamentler, son derece dayanıklı ve esnek olmaları için her iki mudalinin üzerinde bir kenara sahiptir.

2. PETG Çiziklerden Kurtulabilir mi?

Polietilen tereftalat glikol (PETG), 3D baskı için güçlü bir filament malzemesi olmasına rağmen yine de çizilmeye karşı dayanıklı değildir. Amacınız çiziksiz bir ürün almaksa, 3D yazıcınızda ABS gibi çok daha sert bir filament malzemesi formunu daha iyi kullanmalısınız.

3.PETG Toksin Bir Madde midir?

Hayır. Polietilen tereftalat glikol (PETG) tamamen toksin içermez.

4.PETG Mikrodalga da güvenli midir?

Evet. Polietilen tereftalat glikol gıda ürünleri yapımında kullanıldığından PET, PETE gibi pet polyester ailesindeki diğer malzemeler gibi polietilen tereftalat glikol (PETG) de mikrodalgada kullanılmak için güvenlidir. Bununla birlikte, bir mikrodalganın ısıtma sıcaklığı, polietilen tereftalat glikol kullanımının güvenli kabul edildiği sınırları aşmamalıdır.

5.PETG Biyolojik Olarak Parçalanabilir mi?

Polietilen tereftalat glikol reçinesinden yapılan ürünlerin geri dönüşümü kolay olmasına ve birkaç PETG markasının polietilen tereftalat glikol filamanlarının çevre dostu olduğunu iddia etmesine rağmen, yine de biyolojik olarak parçalanamaz.

PETG Kullanmanın Faydaları – PLA Kullanımına Kıyasla Bir Karşılaştırma

Hem PETG hem de PLA’nın temel amacı ve birkaç özelliği aynı kalsa da, 3D baskıda kullanıldığında PETG’ye PLA filamentlerine göre şüphesiz bir avantaj sağlayan bir dizi fayda vardır.

1. Sıcaklık Direnci

PETG genel olarak 75 °C civarındaki yaygın sıcaklıklara dayanabilirken, birkaç PETG karışımı 250 °C’ye kadar yüksek sıcaklıkları tolere edebilir. Bunun tersine, PLA filamentleri kullanırken genel sıcaklık sınırı, sıcaklıkları önlemek için 55 °C’nin altında tutmaktadır.

2. Fiziksel Güç

PETG filamentleri ile basılan nesneler genellikle PLA kullanılarak yapılanlardan daha yüksek fiziksel mukavemete sahiptir.

3. Opaklık

3D yazıcılar kullanılarak basılan nesnelerde opaklık veya şeffaflık, PETG filamentleri kullanılarak kolayca sağlanabilir. Aynısı PLA filamentleri için geçerli değildir.

4. Çevresel Tolerans

PETG filamenti ile 3D yazdırılan nesneler, özellikle bu tür nesnelerin hava ve doğrudan güneş ışığına daha fazla maruz kaldığı bir dış mekan ortamında kullanıldığında çevresel yıpranma ve yıpranma tehtitlerini tolere etme şansı daha yüksektir.

PLA kullanılarak 3D yazdırılan nesneler bu tür bir dirence izin vermezken, doğrudan güneş ışığından ve hava koşullarından daha iyi koruma için hava koşullarına dayanıklı bir boya ile kaplanarak dayanıklı hale getirilebilirler.

5. Karmaşık Şekiller ve Nesneler

Bu, PETG’yi içeren nesne 3D baskısının eksik olduğu noktalardan biridir. PETG filamentlerini planlıyorsanız, nihai ürünün ince özelliklere, keskin kenarlara ve kesiklere, ayrıntılarda net ve pürüzsüz yüzeye sahip olmasını beklemeyin. PETG filamentleri eksikliğinden dolayı karmaşık şekilleri ve nesneleri yazdırmak için de uygun değildir.

Öte yandan, PLA filamentleri, 3D baskıdan en çok istenen ve pratik sonuçları elde etmek için mükemmel bir seçim olabilir.

6. Renk Uyumu

Bilgisayarınızın ekranında gördüğünüz gibi 3D basılı nesnenizde aynı renkleri elde etmeye gelince, PLA yine PETG filamentlerini yener. PETG ile karşılaştırıldığında yalnızca PLA filamentleri, basılı nesneye tam renkler getirme özelliğine sahiptir.

7. Biyolojik Olarak Parçalanabilir

PLA filamentleri kullanılarak 3D basılan nesneler, dış mekanlarda daha uzun süre sürekli hava ve güneşe maruz kalmaya dayanamayacağından, sonunda doğal bileşenlerine geri göneceklerdir. Dolayısıyla, bu dezavantaj muhtemelen kılık değiştirmiş bir çevresel avantajdır.

PETG filamentleri kullanılarak 3D basılan nesneler, tamamen bu PLA kalitesine aykırı çalışır.

8. Geri Dönüştürülebilir

PETG’nin bir diğer dezavantajı, tamamen geri dönüştürülebilir olmasına rağmen yine de kolay bir işlem olmamasıdır. Öte yandan, PLA sadece kolayca geri dönüştürülüp yeni filamentler haline getirilemezken, bu süreçte de herhangi bir kalite kaybetmez.

9. Gerçek Benzerlik

PLA filamentleri kullanılarak 3D yazdırılan nesneler, herhangi bir gerçek nesneye benzeyen bu kaliteye sahiptir. Bunun nedeni, PLA filamentlerinin kolaylıkla temin edilebildiği çeşitli malzeme karışımlarıdır.

Örneğin, PLA filamentli bir 3D bronz su ısıtıcı yazdırmak, gerçek bir bronz su ısıtıcısı gibi görünecektir. PETG filamentleri ile gerçek benzerlik veya taklit mümkün değildir.

Bu makale, konu hakkında genel bilgiler sunmakta ve temel bir rehber niteliği taşımaktadır. Her özel durum veya ihtiyaç için, alanında uzman bir kişiye danışılması önerilmektedir. Makalede yer alan ürün/ürünlerin özellikleri markalara göre değişkenlik göstermektedir.

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.