Giriş Yap / Üye Ol
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Polikarbonat İçin Nihai Rehber

21-09-2023 14:15
Polikarbonat İçin Nihai Rehber

Polikarbonat, çok çeşitli uygulamalarda kullanılabilen son derece çok yönlü bir plastik türüdür. Daha spesifik olarak, bileşim açısından polikarbonatlar, kimyasal yapılarında karbonat grupları içeren bir grup termoplastik polimerdir. Polikarbonat güçlü bir malzemedir ancak nispeten hafif olduğundan taşınması ve kurulumu kolaydır. Doğal olarak şeffaf olan polikarbonatın çeşitli renkleri de mevcuttur. Kolayca işlenir, kalıplanır ve ısıyla şekillendirilir.

Polikarbonatın Tarihçesi

Polikarbonatlar ilk olarak 1898'de Münih Üniversitesi'nde çalışan Alman bilim adamı Alfred Einhom tarafından keşfedilmiştir ancak 30 yıllık laboratuvar araştırmalarından sonra bu malzeme sınıfı ticarileşmeden terk edilmiştir. Araştırmalar, 1953 yılında Almanya Bayer'den Hermann Schnell'in ilk doğrusal polikarbonatın patentini alması ve ardından 1955 yılında "Makrolon" markasının tescil edilmesiyle yeniden başladı. 1970 yılına kadar Polikarbonat kahverengimsi bir renk tonuyla üretiliyordu ancak üretim sürecindeki önemli gelişmelerin ardından cam berraklığında polikarbonat üretmek mümkün hale gelmiştir ve bu da malzemeye yönelik ticari talebin çok daha artmasına yol açmıştır. 

Polikarbonatın Özellikleri

polikarbonat özellikleri

Polikarbonatın birçok olumlu özelliği, diğer plastik levha biçimlerine göre bu kadar sıklıkla seçilmesinin nedenidir. Her şeyden önce polikarbonat sağlamdır ve darbelere karşı oldukça dayanıklıdır. Polikarbonat camdan 200 kata kadar daha güçlüdür ve neredeyse kırılmaz olarak kabul edilir, bu da onu yoğun trafikli alanlar için çok daha güvenli ve daha emniyetli bir seçenek haline getirir. Ayrıca hem ticari hem de konut camlama uygulamalarına özellikle uygundur. Ayrıca polikarbonatın dayanıklılığı mükemmel uzun ömürlülük anlamına gelir ve bu da onu uzun vadeli harika bir yatırım haline getirir. 

Hafif ve İşlenebilir

Gücüne rağmen polikarbonat hafiftir, bu nedenle nakliyesi uygun maliyetlidir, kullanımı kolaydır ve yerinde tutmak için daha ağır alternatiflere göre daha az desteğe ihtiyaç duyar. Bu özellikler polikarbonatın neden seralar, ikincil camlar ve diğer çeşitli cam uygulamaları için mükemmel bir seçenek olduğunu göstermektedir. 

Polikarbonatın bir diğer büyük avantajı, işlenmesi en kolay plastik levha türlerinden biri olmasıdır; diğer birçok plastiğin aksine, polikarbonat çatlamadan veya kırılmadan kolayca kesilebilir, delinebilir ve şekillendirilebilir. Oda sıcaklığında şekillendirilebilir veya bükülebilir, ancak tipik olarak ticari bir ortamda, malzemenin orijinal formuna geri dönmemesini sağlamak için soğuk şekillendirilir/bükülür ve ardından ısıtılır. Bu özellikler polikarbonatı çok çeşitli imalat işlemleri ve uygulamaları için uygun hale getirir.

Netlik ve Yalıtım

Polikarbonat, geleneksel camla karşılaştırılabilecek düzeyde uzun süreli mükemmel netlik ve mükemmel ışık iletimi sunar. Ancak ışığın geçmesine izin verirken elementleri dışarıda tutar. Bunun nedeni polikarbonatın etkili bir ısı yalıtkanı olmasıdır. Hem geleneksel camdan hem de akrilik muadilinden daha fazla ısıyı korur; bu özellik onu özellikle ikincil camlar, seralar ve kış bahçelerinde kullanıma uygun hale getirir. 

Polikarbonatın K ve U değerleri yalıtım özelliklerinin yararlı bir göstergesidir. Bir malzemenin U değeri, bir binanın, çatının, duvarın veya zeminin belirli bir kalınlığındaki ısı kaybını ölçer. Genel anlamda U değeri ne kadar düşük olursa, söz konusu malzemenin ısı yalıtkanlığı da o kadar iyi olur. Bir malzemenin K değeri, ısıyı iletme yeteneğini ifade eder. Düşük K değeri, yalıtım malzemeleri için avantajlıdır çünkü ısı enerjisinin kolayca geçemeyeceği anlamına gelir. Aşağıdaki tablonun gösterdiği gibi, polikarbonat her iki açıdan da camdan daha iyi performans gösterir. Geleneksel tek camın ortalama K değeri 0,96 iken polikarbonat levhalarımızın K değeri 0,21'dir. Bu değerde polikarbonatın neden geleneksel cama göre daha üstün yalıtım sağladığını, ayrıca kurulumu ve bakımı daha ucuz ve daha kolay olduğunu gösterir. 

UV Dayanıklılığı

Polikarbonatın bir başka avantajlı özelliği de UV ışınlarına karşı dayanıklılığıdır. Her türlü sert havaya (kar ve şiddetli yağmur dahil) dayanmasının yanı sıra polikarbonat, camın geçmesine izin verdiği zararlı UV ışınlarının büyük bir kısmını filtreler. Bu seralar için oldukça iyidir çünkü bitkileri UV ışınlarından koruyor. Çoğu UV polikarbonat malzeme gibi Palsun solid polikarbonat levhalarımızın bir tarafı UV korumalıdır, bu da uzun vadeli hava koşullarına dayanıklılığı önemli ölçüde artırır. PALSUN'un sunduğu UV koruması ile güneş koruyucu kremin sunduğu UV korumasının karşılaştırması aşağıdaki grafikte gösterilmektedir. 

 

 UV polikarbon levha

Polikarbonat ne için kullanılabilir?

Polikarbonatın çok amaçlı özellikleri onun birçok farklı şekilde kullanılabilen çok yönlü bir malzeme olduğu anlamına gelir. En yaygın olarak çatı kaplama ve camlama özellikle seralar, kış bahçeleri için kullanılır. Daha yakın zamanlarda, COVID salgını sırasında koruma paneli ve güvenlik görevlileri için de polikarbonat kullanılmıştır. Diğer tipik uygulamalar şunları içerir:

- Otomotiv ve uçak bileşenleri
- G
üvenlik bileşenleri
- Tabela
- Otomatlar
- Mobilyalar
- Makine korumaları
- Aydınlatma
- Çatı kubbeleri
- Yapı

Sıkça Sorulan Sorular

Polikarbonatın ömrü ne kadardır?
Uygun bakım ile polikarbonat en az on yıl dayanmalıdır. Polikarbonat genelde 10 yıl boyunca renk solmasına karşı garantilidir. Garanti süresi üreticiden üreticiye değişiklik göstermektedir.

Polikarbonat mı yoksa Akrilik mi daha iyi? 
Kullanım amacına bağlıdır. Bu malzemeler birçok benzer özelliğe sahiptir. Polikarbonat akrilikten çok daha güçlü ve esnektir ancak genellikle daha pahalıdır. Görünüm açısından akrilik daha parlak ve biraz daha şeffaftır. Polikarbonat ayrıca akrilikten daha kolay çizilir.

Polikarbonatın rengi değişir mi?
Aşırı sıcaklıklara ve UV ışınlarına dayanıklı oldukları için polikarbonat paneller uzun yıllar sararmamalı veya rengi solmamalıdır. Daha uygun fiyatlı olanlar zamanla sararabilir.

Polikarbonat için en iyi kalınlık nedir?
Herşey amaçlanan uygulamaya bağlıdır. Örneğin daha kalın levhalar (25 mm, 32 mm ve 35 mm) oluklu polikarbon levha dış çatı kaplama uygulamaları için en iyi seçenektir. Seralar için 3 mm, 4 mm ve 5 mm kalınlıkları en popüler seçeneklerdir. 

Polikarbonat nasıl temizlenir?
Polikarbonat ılık su, birkaç damla sıvı deterjan ve mikrofiber bezle nazikçe temizlenmelidir.

Bu makale, konu hakkında genel bilgiler sunmakta ve temel bir rehber niteliği taşımaktadır. Her özel durum veya ihtiyaç için, alanında uzman bir kişiye danışılması önerilmektedir. Makalede yer alan ürün/ürünlerin özellikleri markalara göre değişkenlik göstermektedir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.